Vissza az energetikai tanácsadás oldalra

Kérdése van? Tegye fel. Rövidesen válaszolunk. E-mail

Energetikai tanácsadás GYIK

A közérdeklődésre számító kérdéseket és a rá adott válaszokat itt tesszük közzé:

Geotermikus hőszivattyú


Top 5 hiba, amit elkövethetünk geotermikus hőszivattyú vásárlásakor.
Összefoglaljuk a legtipikusabb hibákat, de elöljáróban megjegyezzük, hogy a hibák döntő többsége a tervező "elspórolásából" adódik ... Olvassa, és ne kövesse el...


Patakból nyert
hőszivattyús energia. Ha már adott a lehetőség, használjuk ki.

Az érdeklődő előbb levegő-víz hőszivattyúra kért ajánlatot, majd - miután kiderült, hogy a telken átszalad egy kis patak, a víz-víz hőszivattyú lehetőségeit jártuk végig. A leírás itt


Talajkollektoros hőszivattyú

6 év tapasztalat megosztása
A talaj kollektoros hőszivattyú üzemeltetéséről írt egyik megrendelőnk (nem tudunk eléggé hálásak lenni neki), amelyben a pozitív tapasztalatok mellett megemlíti a kivitelezés hibáit is....  
 

A tapasztalatai itt


1000 éves cikkek
Ezt írták a hőszivattyúról, rólunk, és az alternatív energiákról

Cikkek, amelyekből megtudható a hőszivattyúról minden, konyhanyelven, a felhasználók véleménye, kérdései és az azokra adott válaszok alapján.


Már százszor elmondott igazság:

hőszivattyú fűtést csak abba a házba javasoljuk beszerelni, ahol a hőszigetelést már elkészítették, megfelelő minőségben. A hőszigetelési munkák zömét saját kezűleg is el lehet végezni, mégis azt javasoljuk, hogy ne álljon neki a munkának az, aki még nem hallott a hőhídról. Néhány hasznos tanács az energetikai felújítást tervezőknek.


Medence fűtése hőszivattyúval ... De most nem ez a lényeg: pihenés, szórakozás, koktélok. Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... Az úszómedencék partján ilyenkor nem csak napozni, de alkoholmentes koktélokat is szabad, sőt kell is fogyasztani. Alkoholosat csak módjával :) Összeszedtünk néhány kellemes hűsítő italt, hogy ne csak a bőrünk, de a begyünk is örüljön a kánikulának. Tovább a videóra


Tóba süllyesztett csövekJó lesz ez nekem?
Tó vizébe süllyesztett csövek adják a meleget. Amennyiben a házunk közelében tó, vagy folyó található, úgy a hőszivattyú energiaellátása nagy valószínűséggel megoldott. A működéshez szükséges villamos energiát a természeti adottság "kiegészíti", így jóval 4,5-ös COP felett tud teljesíteni a geotermikus hőszivattyú. Tovább a leíráshoz
...


PuffertartályNormális???
Háztartási melegvíz készítése hőszivattyúval? Érdemes?
Erre a kérdésre a válaszunk, hogy igen, a hőszivattyúval érdemes a HMV-t elkészíttetni, különösen úgy, hogy már létezik a lakás melegét felhasználó berendezés, ami közben a párátlanítást is megoldja. Néhány szempontot azonban szem előtt kell tartani, erről bővebben itt.


Tisztelt Vállalkozás!
Az interneten találtam Önöket, és látom, sokan érdeklődőnek adnak kimerítő választ. Kérem én is a tanácsukat:
Talajszondás hőszivattyús rendszert tervezünk, több helyről kaptunk már ajánlatot, de a beruházási költségen kívül érdekelne a rendszer havi működési költsége is. Erre vonatkozó számítást tudnak küldeni? Köszönettel Dr. Cs. L

Kedves Érdeklődő!
Köszönjük megtisztelő figyelmét. Örömmel adunk ajánlatot, és a havi fűtési díjra vonatkozó várható költségre is van számításunk. Bónuszként összehasonlítjuk a talajszondás rendszer beruházási költségét a levegő-víz hőszivattyús rendszer árával is, amiből látható a lényegesen olcsóbb kivitelezési összeg. Válaszunkat és a számításokat itt találja. Tisztelettel: S.T.


Tisztelt Sulyok Tibor úr!
Megkaptam árajánlatukat, világos, átlátható. Jelenleg kombi cirkó fűtés és meleg víz rendszer üzemelés azt szeretném lecserélni. Esetleg a megtérüléssel kapcsolatban tudnának felvilágosítást adni? / havi 18.000,- forint a gázszámla / üdv.: Fazekas

Tisztelt Fazeka Úr! Az Ön által megadott adatok alapján nekünk a következő fűtési költség jött ki gázzal: 250.387 Ft/év Az Ön által megadott gázszámla összege viszont azt feltételezi, hogy a ház hőszigetelése kitűnő lehet. Ebben az esetben a gáz éves költsége: 186.856 Ft/év.​ Kérem, hogy ellenőrzés után írja meg észrevételét, a mi munkánkat is segíti, ha pontos ajánlatot és fűtési költséget tudunk adni az érdeklődőknek. Mindkét esetben leolvasható a (privátban küldött) táblázatból, hogy a levegő-víz hőszivattyúval hogy is alakulna a fűtésszámla. A "jó" hőszigetelés esetén Geo-tarifával 108.354 Ft/év, a "kitűnő" hőszigetelés esetén 80.861,- Ft/év. (A két szám közötti különbség is rávilágít a hőszigetelés fontosságára!) ​Amennyiben csak a számokat nézzük, úgy a felújításnál a megtérülés ideje elég hosszú. (Az új építés esetén a több éves tapasztalat szerint 2-3 év közé tehető). A hőszivattyús rendszer előnye azonban felújításnál is mutatkozik. - lehet vele hűteni,
- nincs szénmonoxid mérgezés
- nincs robbanás veszély
- nem zárhatják el a gázcsapot, stb.
Kérdése esetén továbbra is örömmel adunk válaszokat. Üdvözlettel: Sulyok Tibor


Tisztelt Sulyok Tibor Úr
Kertünk végén folyik egy patak (Bp. XXII. ker.). Érdekelne a véleménye, hogy érdemes-e ide hőszivattyút tenni? Köszönöm, András (2015. 03. 02.)

Víz-víz hőszivattyúTisztelt András. Mai ismereteink szerint, a hőszivattyús rendszerek közül a víz-víz hőszivattyúknak a legmagasabb a hatásfoka. Amikor egy hőszivattyús rendszert ajánlunk az érdeklődőnknek, akkor azért alaposan körbejárjuk a megoldási lehetőségeket, és nem csak rezsi oldalról.

Amikor egy nyílt víz adta lehetőséget vizsgálunk, a következő kérdésekre keresünk választ:
- Mekkora teljesítményű hőszivattyú kell a házhoz?
- A hőszivattyú működéséhez szükséges mennyiségű víz rendelkezésre áll-e?
- Télen-nyáron rendelkezésre áll a víz, nem fagy be a patak?
- Milyen a víz tisztasága, ásványi anyag összetétele?
- Legális-e a patakból való vízkivétel és az oda visszajuttatás?
Ha tudjuk az épület hőigényét (esetleg hűtési igényét) és meghatározzuk a hőszivattyú teljesítményét, már tudni fogjuk, hogy mennyi vízre van szükségünk. A víz minőségére laboratóriumi vizsgálat adhat választ, esetleg tapasztalati tényezők.
Amennyiben a válaszok után nem látszik akadály a víz-víz geotermikus hőszivattyú telepítésének, még felmerülhet a kérdés: nem lenne-e egyszerűbb és olcsóbb a levegő-víz hőszivattyú beépítése? További kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre. S.T.

Köszönöm a gyors választ Tibor. Számítások szerint 7 kW-os hőszivattyú szükséges a házhoz. A patak egész évben bő hozammal rendelkezik. Vize tiszta, szennyeződésmentes. A vízkivételre vonatkozóan nem tudok nyilatkozni. Kérdés még, hogy mennyi a hőszivattyú COP értéke? Amennyiben lehetséges, kérem adjon tájékoztatást a levegős hőszivattyúról, adatokról és bekerülési összegekről. Köszönöm, A.

Kedves András! Önnek az MDS20D 7 kW-os víz-víz hőszivattyút ajánljuk COP értéke a gyári adatlap szerint 4 (35/7 hőmérséklet esetén a COP 4,11). A hőszivattyú(k) ára a honlapunkon megtalálható. Rövid összehasonlítás árak vonatkozásában:

Típus Teljesítmény Áramszükséglet COP Bruttó ár Éves fűtési díj
MDS20D víz-víz 7 kW 1,7 kW 4,11 612.140,- Ft 26.000,- Ft
MD30D levegő-víz 12 kW 3 kW 4 881.380,- Ft 41.000,- Ft
      Ár különbözet

269.240,- Ft

15.000,- Ft

A lakáson belüli költségeket nem számolom, mert az azonos, így a külső plusz anyagok és munka, amely a patakvíz házba juttatását biztosítja, cca. 600.000,- Ft, látható, hogy a beruházási költség azonnal megduplázódott.
A két rendszer éves fűtési költségének különbözetéből 21 évig még a levegő-víz hőszivattyú összköltsége a "nyerő". (Természetesen ezek csak laboratóriumi számok - mint az autók megadott gyári fogyasztási adata - és a körülmények tovább árnyalhatják a képet, de nagyságrendileg így lehet számolni. S.T.  (Egy hasonló referencia hely képei itt.)

Köszönöm Tibor! Elgondoltató. Valahol azt olvastam, hogy a víz-víz hőszivattyúnak lényegesen magasabb a COP értéke. Téves lehetett a tájékoztatás?

A patak vize (általában) 7 C fok körüli, éppen úgy, mint a COP érték határértékeként feltüntetett 7 C fok. Erre a hőmérsékletre adják meg a jósági (COP) fokot. Lényegében a két hőszivattyú típus azonos áramigénnyel rendelkezik (azonos leadott teljesítményt feltételezve), csak a levegős rendszernél van még egy fogyasztó: a ventillátor. S.T.

 


Megérkezett az első kérdés - Szlovákiából - köszönjük Lehoczka Mónikának

Tisztelt Sulyok Úr!
Egy ismerősünk ajánlotta Önöket, mert korrekt árat és szállítást kapott Önöktől. Mivel nagy értékű beruházásról van szó, természetesen kértünk több cégtől is ajánlatot. Ami feltűnt, hogy mind a hőszivattyú teljesítményében, mind a puffertartály méretében elég eltérő számokat kaptunk. Így most kicsit tanácstalanok lettünk.
Hőszivattyú, puffertartáyKedves Mónika! Higgyen az ismerősének. Ha nála jól számoltunk, akkor Önöknél is pontos ajánlatot adtunk. (Az áraink meg tényleg jók!)
Önök esetében így méreteztük a hőszivattyút és a puffer tartályt (mivel jó a lakás hőszigetelése és hőtartó képessége, valamint sugárzó fűtést biztosító padlófűtésük van):
Hőszivattyú: 130 m2 lakás alapterület x 2,6 m belmagasság x 35 w hőigény = 11,83 kW. Ennyi a fűtési igénye a lakásnak -15 °C -ra számítva. Mivel a hőszivattyúknak 7 °C fok-nál határozták meg a teljesítményi adatát, már csak azt kell megnézni, hogy -15 °C -ban mekkora az ajánlott hőszivattyú teljesítménye. (Itt teszünk az ajánlatba a 10 éves tapasztalataink alapján egy kis "kedvezményt". Mivel elenyésző azoknak a napoknak a száma, amikor ilyen kutya hideg van, inkább számolunk -10 °C -ra és az esetleg "hiányzó" fűtőteljesítményt a puffertartályba épített hőpatronnal kiegészítjük. A monoblokkos ON/OFF hőszivattyúk esetében így gazdaságosabb az éves fűtési költség.) Ennek alapján jött ki az ajánlott Meeting MD50D levegő víz hőszivattyú, amely 18 kW-os.
Puffertartály: a méretezésnél a gyári ajánlás és a tapasztalat keveréke adta, hogy mekkora tartályt javaslunk a rendszerbe. Ezek szerint a hőszivattyú 1 kW-jához 40-45 liter tárolókapacitás tartozik (kell a hőszivattyú által megtermelt hő biztonságos elvételéhez, amelyhez a hőcserélő megfelelő mérete is fontos tényező). Így lett a puffer 750 literes, két hőcserélős. Üdvözlettel : ST


 

Kérdezze meg, ha nem tudja: hogy működik a hőszivattyú? Mennyi meleg vizet készít a napkollektor? Hogyan kapcsolódik a villamos hálózatra a napelem? Mennyi lesz a fűtési számla?

A régebben feltett és megválaszolt kérdések a hőszivattyú honlapon:

 

Amennyiben érdekli ajánlatunk, kérem keressen.
Hívjon telefonon: +36 20 268-9757   vagy írjon  E-mail-t
                                                                                                 Sulyok Tibor
   SNAP Energetika Kkt.

9012 Győr, Hegyalja út 74.

+36 20 268-9757

www.snap-energetika.hu    

    Linkek:      
    Hőszivattyú típusok Levegő-víz, víz-víz, szondás, talajkollektoros, nyíltvizes.

Snap Energetika Kkt

    Energetikai kis szótár Ismerje meg a hőszivattyú körüli kifejezéseket, jelöléseket.
    Mi az a hőszivattyú? Tudja mi az a hőszivattyú? Röviden, érthetően elmagyarázzuk.
    Kedvezményes áram tarifa GEO- és H tarifa a lakosságnak, komoly alku lehetőség a vállalkozásoknak
   Home Kérdések - válaszok

Tanácsadás, mennyiért?

Facebook